Návod na lepení vinylových tapet

Vinylové tapety na zeď jsou vhodné do všech typů interiérů (zdi, sádrokartony, umakart, různé omyvatelné nátěry). V závislosti na množství a kvalitě vrchní vinylové vrstvy je možno tapety použít pro různé účely. Koupelnové tapety na stěnu s označením (3 vlnovky) je možné použít do vlhkého prostředí, např. do koupelny a WC. Vinylové tapety na zeď mají velmi dobrou překrývací schopnost při použití na křivé a popraskané stěny.


Jak správně připravit podklad:    

sterkovani_lepime_fototapety tapetovani_spachtle

Stěny místnosti pečlivě očistěte a upravte nerovnosti, např. vyrovnávací hmotou. Vše hravě zvládnete s nářadím pro přípravu povrchu a tmely na stěnu.

Staré bytové tapety a vodou rozpustnou malbu odstraňte. Umakartová jádra a různé nátěry zdrsněte a dobře odmastěte. Pokud je podklad suchý a pevný (kontrola vlhkosti: na stěnu připevněte lepicí páskou igelitovou fólii na dobu 24 hod. - nesmí se orosit), můžete přistoupit k lepení. Na mokré stěny vinylové tapety nelepte, pod tapetou se může vytvořit plíseň. V klasických panelákových koupelnách zvýšíte životnost vinylové tapety profesionálním nalepením. Na čerstvou omítku nebo stěrku naneste penetrační nátěr. Penetraci podkladu můžete provést také lepidlem na lepení tapet, a to podle přiloženého návodu.

 

tapetovani_oprava_povchu tapetovani_uprava_povrchu_


Množství rolí:

Počet rolí tapet je závislý od prostřihu vliesové tapety, který je uvedený na etiketě. Orientační spotřebu najdete v následující tabulce:   

pocet_roli_tapet_1

 
Výběr vhodného lepidla:

Na lepení je nutné použít speciální lepidlo Metylan Special na vinylové tapety.


Potřebné náčiní:

naradi_lepeni_tapet_fototapet tapetovani_michani_lepidla

Tužka, metr, špachtle, nůžky, olovnice, speciální nůž, úzký váleček, pryžový váleček, tapetovací kartáč, štětka pro nanesení lepidla, pracovní stůl. Správně zvolené náčiní značně ulehčuje práci při lepení vliesové tapety na zeď.


Lepení:

a) jak nařezat tapetu:

Délka pásu tapety na stěnu = výška místnosti + 5 cm přídavek nahoře a dole na zarovnání. V případě, že jsou vinylové tapety na zeď se vzorem (je nutný prostřih), přikládá se role tak, aby vždy navazoval začátek vzoru. Vrch vinylové tapety si raději označte tužkou (znakem ^), aby při lepení nedošlo k převrácení pásu tapety, pokud tak ovšem není uvedeno na etiketě.


b) vlastní lepení:

První pás lepte od okna směrem ke dveřím. Předem si pomocí olovnice vyznačte svislou linii.

tapetovani_od_okna_1 lepeni_fototapety_vodovaha_bez

Vinylové tapety na zeď lepte těsně vedle sebe, jen v rozích a na problémových místech je můžete přelepit přes sebe. Lepidlo naneste na tapetu i podklad roztíracím válečkem. Tapetu natřenou lepidlem obraťte na rubovou stranu a přeložte přes sebe, aby se lepidlo rovnoměrně vsáklo do celé tapety. Pozor! Čas potřebný na nasáknutí vinylových tapet je 5-7 min. Pokud bude čas nasakování delší než doporučený, tapeta se natáhne. Dopředu si nachystejte max. 1-2 pásy. Dbejte na to, aby doba působení lepidla na tapetu byla stejná u všech natřených pásů. Přiložte první pruh na stěnu a přitlačte jej rukama ke stěně. Abyste zabránili vzduchovými bublinám, vyhlaďte tapetu směrem od středu ke krajům tapetovacím kartáčem, jehož lehkých poklepáváním se švy spojí. Okraje tapet, které přesahují v dolní části, odřežte pomocí pravítka ořezávacím nožem. Zbytky lepidla odstraňte pokud možno ihned čistým hadříkem.

spoj_tapety rezani_tapety

Při lepení okolo zásuvek a vypínačů vypněte el. proud, při vlastním lepení odšroubujte kryt, nalepte tapetu a poté vyřízněte otvor. Při lepení okenníchvýklenků nechte tapetu přečnívat a po zaschnutí ji přesně odřízněte. Za radiátory stačí tapetu 10-15 cm založit. Stropy lepte raději ve dvojici. Při lepení vinylové tapety na umakartové jádro je dobré do lepidla přimíchat disperzní lepidlo. Při rekonstrukci koupelen a sprchových koutů je vhodné každý spoj po nalepení podmazat čistou disperzí (např. Herkules) a na místech zvlášť exponovaných spoje vyplnit bezbarvým sanitárním silikonem. Tato investice se Vám mnohonásobně vyplatí.

Také je důležité spodní část vinylové tapety nalepit alespoň 10 cm pod vrchní okraj vany. Vanu, umyvadlo nebo sprchový kout opatřete vhodným těsněním. Pokud chcete individuálně a zvlášť upravit stěnu bordurou, uschnutou tapetu pomocí tužky, pravítka a speciálního nože. Pokud chcete individuálně a zvlášť upravit stěnu bordurou,na vyschlou tapetu si pomocí tužky a pravítka označte, kde ji chcete nalepit. Vrchní vrstvu pomocí speciálního nože vyřízněte a borduru vlepte do takto vyříznutého místa. V případě nutnosti je možné nalepit borduru přímona tapetu disperzním lepidlem typu wandbelags značky Pufas.

Nelepte vinylové tapety na stěnu při otevřeném okně a dveřích a nevypínejte topení. Pokud voda brzy vyschne, dělají se na tapetě boule.

  
Důležitá kontrola před tapetováním:

Zkontrolujte si vždy sérii, vzor a barevnost tapety na zeď. Tapetujte vždy tapetami jedné výrobní série. Vzor vliesové tapety musí navazovat nejen na výšku, ale i na šířku. Zjistěte si, zda vám zakoupená metráž tapet vystačí na vytapetování určené místnosti. Až potom vybalte vinylové tapety z fólie. Porovnejte si barevnost vícerých rolí navzájem. Nestříhejte všechny role najednou, ale postupně. Reklamovat lze pouze celé role.