Návod na lepení papírových tapet

Papírové tapety na zeď jsou vhodné do všech interiérů, nehodí se však do vlhkého prostředí a ani na stěny, které hodně praskají (kontrola vlhkosti: na stěnu připevníte lepicí páskou igelitovou fólii na dobu 24 hod, nesmí se orosit).


Jak správně připravit podklad:

Stěny místnosti důkladně očistěte a vyrovnejte nerovnosti, např. stěrkou. Vše hravě zvládnete s nářadím pro přípravu povrchu a tmely na stěnu.

sterkovani_lepime_fototapety tapetovani_spachtle

Staré tapety na zeď a vodou rozpustnou malbu odstraňte, nejlépe vodou nebo odstraňovačem tapet nebo lepidlem na tapety rozpuštěném ve vodě (cca 1 krabička na 8-10 l). Jiné přípravky nedoporučujeme, jinak se mohou vsáknout do nového povrchu (žluté fleky). Když je podklad suchý a pevný, můžete přistoupit k lepení. Na čerstvou omítku nebo stěrku raději radši naneste penetrační nátěr. Penetraci podkladu můžete provést i lepidlem na lepení tapet, a to podle návodu na lepidle.

tapetovani_oprava_povchu tapetovani_uprava_povrchu_


Množství rolí:

Počet rolí tapet je závislý od prostřihu vliesové tapety, který je uvedený na etiketě. Orientační spotřebu najdete v následující tabulce:   

 pocet_roli_tapet_1


Výběr vhodného lepidla:

Na lepení je nutné použít speciální lepidlo Metylan Normal na papírové tapety. Natírejte tapetu i stěnu. Tapetu natřete a rubovou stranou přeložte na sebe, aby se lepidlo vsáklo rovnoměrně do celé papírové tapety. Pozor! Čas na nasáknutí papírových tapet je 1-3 min! Pokud bude čas nasakování delší než doporučený, tapeta se natáhne.
 

Potřebné náčiní:

naradi_lepeni_tapet_fototapet tapetovani_michani_lepidla

Tužka, metr, špachtle, nůžky, olovnice, speciální nůž, úzký váleček, pryžový váleček, tapetovací kartáč, štětka či váleček pro nanesení lepidla, pracovní stůl. Správně zvolené náčiní značně ulehčuje práci při lepení vliesové tapety na zeď.


Lepení:

a) jak nařezat tapetu:

Délka pásu tapety na stěnu = výška místnosti + 5 cm přídavek nahoře a dole na zarovnání. V případě, že jsou vinylové tapety na zeď se vzorem (je nutný prostřih), přikládá se role tak, aby vždy navazoval začátek vzoru. Vrch vinylové tapety si raději označte tužkou (znakem ^), aby při lepení nedošlo k převrácení pásu tapety, pokud tak ovšem není uvedeno na etiketě.


b) vlastní lepení:

První pás lepte od okna směrem ke dveřím. Nejdříve si pomocí olovnice vyznačte svislou linii

tapetovani_od_okna_1 lepeni_fototapety_vodovaha_bez

 

Lepidlo naneste na tapetu i na podklad válečkem na lepidlo, obraťte ji na rubovou stranu a přeložte přes sebe po dobu 2-4 minut, aby se lepidlo rovnoměrně vsáklo do celé tapety. Dopředu si nachystejte max. 1-2 pásy tapety a u každého pásu dodržujte stejnou dobu provlhčení. Zbytky lepidla odstraňte pokud možno ihned, například pomocí mořské houby. Vyhlaďte tapetu směrem od středu ke krajům tapetovacím kartáčem, abyste zabránili vzduchovým bublinám.

Papírové tapety na zeď lepte těsně vedle sebe, jen v rozích a na problémových místech můžete tapety přelepit přes sebe. Přiložte první pruh na stěnu a přitlačte ho rukama ke stěně. Aby nezůstávali vzduchové bubliny, vyhlaďte tapety směrem od středu ke krajům. Okraje tapet, které přesahují v dolní části, odřežte ořezávačem pomocí pravítka.

spoj_tapety rezani_tapety

Zbytky lepidla odstraňte pokud možno ihned čistým hadříkem. Při lepení přes zásuvky a vypínače vypněte elektrický proud, při samotném lepení odšroubujte kryt, nalepte tapetu a potom vyřežte otvor. Při lepení okenních výklenků nechejte tapetu přečnívat a po zaschnutí ji přesně odřežte. Za radiátory stačí tapetu 10-15 cm založit. Stropy raději lepte ve dvojici. Pokud chcete individuálně a zvlášť upravit stěnu bordurou, na vyschnutou tapetu si pomocí tužky a pravítka označte místo. Pomocí ořezávače a pravítka nařežte tapetu a potom ji odstraňte. Borduru vlepte do vyřezaného místa. V případě nutnosti je možné nalepit borduru přímo na tapetu lepidlem Wandbelags (Pufas). Nelepte papírové tapety na zeď při otevřeném okně, dveřích, nevypínejte topení – pokud voda brzy vyschne, dělají se na tapetě boule.

 

  
Důležitá kontrola před tapetováním:


Zkontrolujte si vždy sérii, vzor a barevnost tapety na zeď
. Tapetujte vždy tapetami jedné výrobní série. Vzor vliesové tapety musí navazovat nejen na výšku, ale i na šířku. Zjistěte si, zda vám zakoupená metráž tapet vystačí na vytapetování určené místnosti. Až potom vybalte vinylové tapety z fólie. Porovnejte si barevnost vícerých rolí navzájem. Nestříhejte všechny role najednou, ale postupně. Reklamovat lze pouze celé role.