Jak lepit 3D fototapety Walltastic

3D_wallstic fototapety lepeni
Než začnete 


Vaše nástěnná tapeta se skládá z panelů. Než nanesete pastu, rozložte si panely nástěnné tapety Walltastic na podlahu, abyste měli jistotu, že jste spokojeni s kvalitou tisku a barev a že panely správně lícují – povšimněte si, že všechny okraje, které se budou stýkat, mají zhruba 6mm přesah tisku. Pokud naleznete jakékoliv vady, obraťte ihned na svého dodavatele.  

 

Jak postupovat při lepení dětské fototapety

 

1. Vezměte panel č.1. Polohu prvního panelu označíte tak, že na stěnu narýsujete vertikální linie. Použijte tužku, vodováhu a olovnici.

2. Panel položte potiskem dolů na ploché místo. Na jeho zadní stěnu rovnoměrně naneste tapetovou pastu a nechte ji, aby se do tapety vsákla, a to po dobu asi 1–2 minut. Panely s nanesenou pastou nepokládejte na sebe, ani je nepřekládejte. Je velmi důležité, abyste se řádně ujistili, že pasta je nanesena i na okraje tapety. Snažte se pastou nepotřísnit potištěnou stranu panelu a ten naneste na stěnu. Použijte přitom měkký hadřík. Pracujte zespodu nahoru a zleva doprava. Dávejte si přitom pozor, abyste žádný z panelů nepřetížili. Pokud některý z panelů bude příliš mokrý nebo jej budete přesouváním přetěžovat, natáhne se a slícování vzoru se může stát velice obtížné.

3. Přebytečnou pastu z přední strany tapety odstraňte pomocí měkkého hadříku. Pokud byste potištěnou stranu ovšem čistili nebo drhli příliš, mohlo by se stát, že z papíru setřete inkoust.

 
4. Výše uvedené kroky opakujte i v případě zbývajících panelů. Dbejte přitom na to, aby vytištěné vodicí značky na každém panelu překrývaly všechny přilehlé okraje o zhruba 6 mm. To zajistí, že po vyschnutí tapety nebudou vidět spoje. Je běžné, že každý panel mokré tapety je o 1,25 cm větší než panel suchý. Každý panel se totiž po nanesení pasty roztáhne.Doba mezi instalacemi jednotlivých panelů by neměla být příliš dlouhá, jinak se může stát, že vzory na panelech nebudou správně lícovat. Buďte připraveni na to, že bude zapotřebí instalovat jeden panel po druhém, až budou nainstalovány všechny, a přestávku si dát až poté.
 
5. Po vyschnutí papíru opatrně ořízněte přebytečné okraje.
 
 
 
 
 
 
 
 

Často kladené otázky

 
Nalepil jsem horní panely. Dolní panely jsou menší. Proč? 
Když jste si domů přinesli fototapetu, všechny panely byly stejně velké. Poté jste ale na horní panely nanesli pastu, a ony se zvětšily. Jakmile pastu nanesete i na zbývající dolní panely, i ony se zvětší a velikostně se budou shodovat s horními panely, které jste už nainstalovali.
 
 
Proč se panely na okrajích smrštily a vzor na tapetě už nelícuje? 
Ke smrštění dochází tehdy, pokud tapeta před vyschnutím tapetové pasty nepřilnula dostatečně ke stěně. Je-li na ně nanesena pasta, většina tapet se roztáhne. Pokud tapeta ke zdi nepřilne správně nebo pokud je natažená až příliš, začne se při schnutí smršťovat. 
 
 
Proč se mi v tapetě tvoří vzduchové bublinky a vrásky, i když jsem ji vyhladil?
Vzduchové bublinky mohou být způsobeny nerovnoměrným vyhlazením. Pokud věšíte tapetu a vidíte, že se začíná tvořit vzduchová bublinka, jednoduše nadzvedněte tapetu nad bublinku a pak ji znovu vyhlaďte. Pokud vzduchovou bublinku najdete po vyschnutí tapety, je velmi pravděpodobné, že pokud ji propíchnete jehlou nebo naříznete nožem jako při vyhlazování, zhoršíte ji. Mírně napnutá část tapety se totiž nemusí smrštit zpět a následkem toho dojde k vytvoření vrásek. Další příčina vytvoření bublinek spočívá v použití nedostatečného množství pasty.