Návod na lepení vliesových tapet

Návod na lepení vliesových tapet 

Vliesové tapety na zeď jsou vhodné pro veškeré podklady, stěny, zdi, stropy atd., opatřené všemi druhy vnitřních omítek, sádrokartonem, na betonové panely, podkladové tapety, dřevotřískové desky apod. Zvláště jsou vhodné na stěny s trhlinami v podkladu, stabilizují tlak na citlivé podklady (desky z měkkých vláken apod.). 

 

VIDEO: Lepení vliesových tapet  


Jak správně připravit podklad:    

sterkovani_lepime_fototapety tapetovani_spachtle 

Stěny místnosti pečlivě očistěte a upravte nerovnosti. Vše hravě zvládnete s nářadím pro přípravu povrchu a tmely na stěnu. Staré tapety a vodou rozpustnou malbu odstraňte. Pokud je podklad suchý a pevný, můžete přistoupit k lepení. Čerstvou omítku, stěrku, sádrokartony a veškeré savé podklady raději opatřete penetrací. Penetraci podkladu můžete provést lepidlem na lepení tapet, a to podle přiloženého návodu.

tapetovani_oprava_povchu tapetovani_uprava_povrchu_

Vlhké podklady nejsou vhodné (kontrola vlhkosti: Na stěnu připevněte lepicí páskou igelitovou fólii na dobu 24 hod. – nesmí se orosit). Rovněž pokud je podklad výrazně barevně odlišný nebo vzorovaný, je lépe jej natřít penetrací v odstínu tapety. Pokud budete tapetu přetírat, podklad může být barevně odlišný.


Množství rolí:


Počet rolí tapet je závislý od prostřihu vliesové tapety, který je uvedený na etiketě. Orientační spotřebu najdete v následující tabulce:   

pocet_roli_tapet_1


Výběr vhodného lepidla:

Na lepení je nutné použít speciální lepidlo Metylan Direct na vliesové tapety.



Potřebné náčiní:

naradi_lepeni_tapet_fototapet tapetovani_michani_lepidla

Tužka, metr, špachtle, nůžkyolovnice, speciální nůž, úzký váleček, pryžový váleček, tapetovací kartáč, štětka pro nanesení lepidla, pracovní stůl. Správně zvolené náčiní značně ulehčuje práci při lepení vliesové tapety na zeď.


Lepení:


a) jak nařezat tapetu:

Délka pásu vliesové tapety na zeď = výška místnosti + 0,05 m přídavek nahoře a dole na prořez. V případě, že jsou vliesové tapety se vzorem, přikládá se role tak, aby vždy navazoval začátek vzoru. Vrch vliesové tapety si raději označte tužkou, aby nedošlo při lepení k převrácení pásu tapety.


b) vlastní lepení:

První pás lepíme od okna směrem ke dveřím. Předem si pomocí olovnice vyznačte svislou linii. 

tapetovani_od_okna_1 lepeni_fototapety_vodovaha_bez

Vliesové tapety na zeď lepte těsně vedle sebe, jen v rozích a na problémových místech je můžete přelepit přes sebe. Při lepení přes zásuvky a vypínače vypněte el. proud, při vlastním lepení odšroubujte kryt, nalepte tapetu a pak vyřízněte. Při lepení okenních výklenků nechte tapetu přečnívat a potom ji přesně odřízněte. U radiátorů stačí tapetu 10-15 cm založit. Stropy raději lepte ve dvojici. Lepidlo nanášejte na stěnu nebo na tapetovaný podklad roztíracím válečkem.

tapetovani_nanaseni_lepidla tapetovani_tapeta_u_stropu

Suché pásy nařezané vliesové tapety sviňte lícem dovnitř, vzniklou roličku přiložte na lepidlem natřenou stěnu, tapetu odvíjejte a přitlačujte na stěnu gumovým válečkem. Okraje tapet, které přesahují v dolní části, odřízněte nožem pomocí pravítka.

spoj_tapety rezani_tapety

Zbytky lepidla odstraňte pokud možno ihned pomocí čistého hadříku.

Pokud chcete individuálně a zvlášť upravit stěnu bordurou, na vyschlou tapetu si pomocí tužky a pravítka označte místo, kde ji chcete nalepit. Pomocí speciálního nože a pravítka nařežte a potom ji odstraňte. Borduru vlepte do vyříznutého místa. V případě nutnosti je možné nalepit borduru přímo na tapetu disperzním lepidlem.



Odstranění vliesové tapety

Tapety jsou bezezbytku odstranitelné a to suchou cestou. Pomalu se sloupává bez vlhčení nebo škrabání a na stěně nezůstává žádná složka tapety. Zeď je okamžitě připravená k dalšímu tapetování nebo malování. Pouze nehtem či špičkou nože odchlípnete horní růžek a opatrným tahem dolů strhnete celý pás.

odlepeni_tapety

  

Důležitá kontrola před tapetováním:

Zkontrolujte si vždy sérii, vzor a barevnost tapety na zeď. Tapetujte vždy tapetami jedné výrobní série. Vzor vliesové tapety musí navazovat nejen na výšku, ale i na šířku. Zjistěte si, zda vám zakoupená metráž tapet vystačí na vytapetování určené místnosti. Až potom vybalte vliesové tapety na zeď z fólie. Porovnejte si barevnost vícerých rolí navzájem. Nestříhejte všechny role najednou, ale postupně. Reklamovat lze pouze celé role.