Jak lepit samolepící fólie a tapety

 

Návod na lepení samolepících tapet

 
samolepici_folie

Chcete si vylepšit bydlení, zbavit se poškrábaného, nemoderního nábytku, a přitom nekupovat nový? Samolepící folie Vám nabízí řešení, jak snadno zvládnout rekonstrukci v cenově přijatelné relaci, a rozzářit nudné prostory k nepoznání. Díky věrohodným strukturám kovů, dřeva, mramoru, přírodních materiálů docílíte originálního vzhledu a efektivního výsledku.

      K  proměně si můžete zvolit jakýkoliv předmět, ať už popraskanou vázu, dětský box na hračky, knihy, rámečky, jakýkoliv kus nábytku či prosklenou plochu, jež potřebujete zneprůhlednit. Zapomínáte-li často, bude se Vám hodit tabulová folie, z níž vystřihnete požadovaný tvar a nalepíte na ledničku, skříň, dětem jako nástěnku a můžete všem nechávat vzkazy a úkoly. Záleží na Vaší fantazii, šikovných rukou a chuti do práce.

 samolepici_folie 2     

Jak připravit podklad? 

Podmínkou pro lepení samolepicích folií a tapety je správně připravený povrch. Měl by být hladký, bez prasklin, aby neokopíroval nedokonalosti podkladu, suchý, nesavý, zbavený mastnot a nečistot.

     Samotná aplikace pak bude velice jednoduchá. Folii přiložíte na určené místo, postupně budete odlepovat podkladový krycí papír a kousek po kousku vyhlazovat hadříkem nebo plastovou stěrkou. Vzniknou-li malé bublinky, propíchnete je jehlou a vzduch vytlačíte. Lepíte-li samolepící folii okraj přes okraj, nechejte překrytí zhruba 5 mm. 

 

 Dvakrát měř, jednou řež 

Práci s měřením a stříháním Vám příjemně usnadní podkladová folie potištěná centimetrovou mřížkou. Nemusíte se tak obávat křivého zastřižení. Před samotnou aplikací přiložte vystřižený motiv nanečisto na předem určené místo, a ujistěte se, že na něj padne“ jako ulitý“. Rovněž počítejte s trochou folie po stranách navíc, pro případ, že by došlo k zvrásnění či jiné nehodě. Přebytečný materiál snadno odříznete zalamovacím nožem.

 

Křivě nalepená folie

Čerstvě nalepenou folii můžete opatrně stáhnout a znovu nalepit. Lepivost se plně rozvijí až po několika hodinách. Lepíte-li větší plochy a chcete-li předejít špatnému umístění, nastříkejte jarovou vodu rozprašovačem na podklad. S folií pak můžete lehce posunovat.

 

Vyzrajte na hrany

K polepení hran Vám postačí fén na vlasy. Folii opatrně ohněte přes hranu a nahřejte nejnižším možným stupněm. Snadno jí oblepíte jakékoliv hrany, dbejte jenom na to, abyste ji příliš nenatahovali a nevznikaly tak trhliny. 

 


 

Pro inspiraci doporučujeme následující video: